Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – ediția I – a avut loc în Cluj-Napoca, la data de 15 noiembrie 2018.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Evenimentul a fost organizat de publicația Ziar Medical, în parteneriat cu Medical System Enterprise, creând un precedent valoros pentru următoarele ediții organizate în diferitele regiuni ale țării.
Prima ediție a forumului a reprezentat un liant între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de spitale) şi cei ai tehnologiilor medicale, pe de-o parte, şi autorităţile publice, asociaţiile de pacienţi, mass-media, pe de altă parte.

Principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor au fost: Discontinuitatea îngrijirilor pentru pacienții chirurgicali; Bugetarea sistemului medical în funcție de serviciile acordate; Crearea centrelor de îngrijiri de lungă durată; Digitalizarea serviciilor medicale; Legislația privind achizițiile publice – un obstacol sau un sprijin pentru sistemul medical; Noutăți CNAS; Leadership medical.

La eveniment au fost prezenți parlamentari, manageri de spitale județene și municipale, directori medicali și șefi de secții și manageri de clinici private, lideri de opinie din domeniul medical public și privat și reprezentanți ai asociațiilor naționale de pacienți.

Prof. univ. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, a afirmat că în România cercetarea medicală din spitale este subfinanțată deși rezultatul cercetărilor poate duce la creșterea veniturilor clinicilor.
„ Cred că trebui folosită această resursă umană din spitale. Pot fi o sursă de venit. Spitalele pot obține venituri suplimentare din activitatea de cercetare. O parte din infrastructura de spital se datorează proiectelor de cercetare realizate de echipa de cercetători. Academia și-a asumat această manieră de a accesa fondurile pentru a dota unitățile cu angiografe. Acestea trebuie să facă cercetare timp de cinci ani de zile, și apoi aparatura va aparține spitalului. 17 spitale au beneficiat de acest proiect”.
Cătălin Tîlvescu, coordonatorul departamentului de Medicină Hiperbară Nova Vita, Tg. Mureș, a atras atenția asupra noilor tehnologii medicale, cum ar fi camera de oxigenoterapie hiperbară:
„Am observat o aplicabilitate foarte mare a acestei terapii și ne dorim o colaborare cu alte specialități pentru ca tot mai mulți pacienți să beneficieze de această terapie”.
Citește aici mai multe despre toate temele aduse în discuție în cadrul forumului!

În premieră la prima ediție a Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale a fost lansată aplicația SpitalPLUS, reprezentând o premieră pe piața serviciilor medicale pentru pacienții din România.
„În cadrul aplicaţiei mai există un modul specializat pe interacţiunea în timp real, un chat, prin care pacienţii pot interacţiona foarte uşor cu entităţile medicale, pot să le scrie, să le pună întrebări, să le trimită fişiere tip text, audio, foto, video”, a declarat Tudor Dan Pop (Medical System Enterprise), realizatorul programului.
Vezi întreaga Galerie Foto!